duminică, 13 septembrie 2009

de-a v-ati asunselea cu chuck norris

I'a bagati pe gugal "find Chuck Norris" apoi click pe "Ma simt norocos" sau "I`m feeling lucky" dupa caz... Succesuri :))))))

luni, 7 septembrie 2009

Nu-i dracu’ chiar atat de negru… poarta halat alb



“Odata admis printre membrii profesiunii de medic:Ma angajez solemn sa-mi consacru viata in slujba umanitatii;

Voi pastra profesorilor mei respectul si recunostinta care le sunt datorate;

Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate;

Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatie sacra;

Voi pastra secretele incredintate de pacienti chiar si dupa decesul acestora;

Voi mentine prin toate mijloacele onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic;

Colegii mei vor fi fratii mei;

Nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala;

Voi pastra respectul deplin pentru viata umana de la inceputurile sale chiar sub amenintare si nu voi utiliza cunostintele mele medicale contrar legilor umanitatii.

Fac acest juramant in mod solemn, liber, pe onoare!

Formularea moderna a juramantului lui Hipocrat, adoptat de Asociatia Medicala Mondiala in cadrul Declaratiei de la Geneva din anul 1975.


Acest juramant este depus de fiecare absolvent al Medicinei. Un legamant sacru, care are menirea sa impuna o conduita celui care are sa devina practician al unei meserii dintre cele mai nobile; o meserie care are drept scop salvarea de vieti omenesti, uneori parca impotriva vointei divine. Asa cum vechii samurai erau ghidati de “Bushido” (codul razboinicului), medicii au “juramantul lui Hipocrat” sa-i calauzeasca in viata, profesionala macar.

Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatie sacra” - este poate cel mai insemnat paragraf din amintitul juramant. Chintesenta acestei meserii, ridicata de unii la rang de arta. Telul suprem. “Putere” asupra vietii si a mortii.

Dincolo de orice obligatie, respectarea paragrafului mentionat este, inainte de toate, cel putin o dovada de bun simt. De spirit civic daca vreti. De altruism si solidaritate fata de oameni. Din pacate insa, nu toti medicii pot fi numiti oameni, la fel cu nici toti oamenii nu pot fi numiti medici.

Emilia Barbieru, medic specialist ORL, angajata a Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui, face cu siguranta parte din prima categorie. Desi trebuia sa asigure urgentele, ea a refuzat sa se deplaseze, vineri seara, la spital, unde era asteptata de o fetia de numai doi ani, care isi bagase o aluna in nas. Desi la prima vedere pare o situatie hilara, starea copilului s-ar fi putut agrava serios in cazul in care aluna i-ar fi blocat caile respiratorii. Refuzul Emiliei Barbieru de a veni sa asigure urgenta i-a indignat pana si pe colegii sai, ca sa nu mai vorbim de medicii din Iasi, cei care au efectuat in final interventia medicala asupra copilului. Pentru madam Barbieru insa, situatia nu a reprezentat o urgenta (fapt contrazis de medicii ieseni) si a gasit de cuviinta sa nu-si miste curu’ din confortul locuintei sale. “Veniti maine dimineata, la 8.00”, a fost raspunsul primit de parintii copilului.

Ca si cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, Emilia Barbieru da dovada de o ipocrizie fara margini: ea ii gaseste vinovati pe cei din conducerea spitalului (“ca nu i-au asigurat o camera de garda” sau “ca este platita prea putin”, “ ca banii pe care ii primeste pentru o ora de garda nici macar nu acopera cheltuiala pe taxi” etc). Atunci, doamna doctor, penntru ce mai profesati aceasta meserie? Pentru ce ne “mancati” banii? Nu ar fi mai simplu daca v-ati da demisia si v-ati deschide un cabinet particular? Acolo va faceti propriul program si nu va deranjeaza nimeni in afara lui. Sau poate vreti s-o puneti de-o greva, ca tot e la moda acum. Si, daca va surade aceasta idee, protestati nu pentru ca primiti prea putini bani pentru o ora petrecuta la spital (oricum compensate prin atentiile primate), ci pentru ca nu va sunt asigurate conditii optime de desfasurare a activitatii. Tare as vrea sa traiesc aceasta zi, can in sistemul sanitar nu se vor mai face proteste pentru bani, ci pentru sanatate. Sanatatea noastra…